Sağlık

İmplant üstü protezlerle her yaşta diş konforunu yaşamak mümkündür.

İmplant teknolojisi gelişmeden önce insanların imkanlar ne olursa olsun hareketli protez kullanmak zorunda olduğunu belirten uzmanlar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı protez uygulamalarının yapılabileceğini söylüyor. Üsküdar Diş Hastanesi Protetik Diş Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Sabit köprü implant ile yapılırsa doğal diş gibi çiğneyebilir. İmplant üstü protezler ile diş kalitesinin konforunu gençlik yıllarında hatta ileri yaşlarda yaşama şansına sahip oluyorlar” dedi. söz konusu. Bellaz, hastaya herhangi bir müdahale yapılmadan önce gülüş tasarımı yapıldığını ve hastanın sonucun ne olacağı konusunda bilgi sahibi olabileceğini de kaydetti.

Üsküdar Diş Hastanesi Protetik Diş Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, diş protez uygulamalarının detayları hakkında bilgi verdi.

Teşhis doğruysa sorun düzeltilebilir

Kaplamaların, hareketli protezlerin ve yapılan tüm yapay yapıların protez olarak adlandırıldığını belirten Prof. Bu konuda doğru teşhis konulursa sorun düzeltilebilir. Ancak teşhis yanlış konulduysa hatanın düzeltilmesi mümkün olmayabilir. Bu nedenle doğru teşhisin doğru bilgi ve imkanlarla yapılması çok önemli” dedi. konuşmasına başladı.

Hasta işlemler başlamadan sonuç hakkında bilgi sahibi olabilir.

Hareketli protezler de dahil olmak üzere yapılacak protezlerde gülüş tasarımının çok değerli olduğunun altını çizen Bellaz, “Doğduğumuzda dişlerimiz 7-12 yaşlarının ortalarında çıkar, bu dişler sonrasında yavaş yavaş aşınmaya başlar. 20’li yaşlardan itibaren boyları giderek kısalır, formları değişir, kasların ve dudakların yapıları değişir, vücudun formu değişir.Bu nedenle protez yapılacak her diş, özellikle tüm dişler yüz ile uyumlu olmalıdır. Bu sadece gözle yapılmaz.Hastanın fotoğrafları çekilir,profesyonel programlarda değerlendirilir ve protezin hastanın yüzü ile uyumlu olması için yapılması gerekenler gözden geçirilir.Bu işleme ‘gülüş tasarımı’ denir. ‘.Hastaya herhangi bir müdahale yapılmadan önce gülüş tasarımı yapılır ve hastanın onayı alınır.Böylece hasta, işlemler başlamadan sonucun ne olacağı konusunda bilgi sahibi olur.” şeklinde konuştu.

Gelişen teknoloji doğal görünümünü kolaylaştırıyor

Porselenin çok eski çağlardan beri kullanıldığını, çok kırılgan olduğunu ve güçlendirilmiş bir yapı gerektirdiğini hatırlatan Bellaz, “Bu yapı siyah metal olduğu için dişte şeffaflığı sağlamak zorlaşıyor, doğallık sağlanamıyor. Ancak gelişen teknoloji, çeşitli altyapıların gelişmesine de katkı sağlamıştır. Artık metal destekler yerine metalik olmayan malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler ışık geçirgenliği sağlar. Yaprak krom denilen uygulamalar da bunun bir parçası.” açıklama yaptı.

Dört implant ile sabit köprü yapılabilir.

Uzun süreli periyodik diş kayıplarının çene kemiğinde sorunlara yol açabileceğini kaydeden Prof. Kemik kaybı varsa, hasta uzun yıllar damak protezi kullanmışsa veya diş eti problemi yaşamışsa arka bölgelere implant koymak bazen mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda dört adet implant özel pozisyonlara yerleştirilerek hastaya sabit bir köprü yapılabilir. Hatta bu işlem o kadar hızlı yapılıyor ki sabah tedavisine başlanan hasta öğleden sonra kalıcı dişiyle evine dönüyor ve akşam yemek yiyebiliyor.” söz konusu. Bu süreksiz dişlerin 3 ay sonra porselen dişlerle değiştirildiğini belirten Bellaz, hastanın herhangi bir sıkıntı yaşamadan sabit protezi takıldığı anda kullanabileceğini belirtti.

Bazen hibrit protez en yeterli seçenek olabilir.

Hekimler için en değerli şeyin ağızdaki dokuların korunması olduğuna dikkati çeken Bellaz, “Hastanın geçmişte yaşadığı diş problemleri, travmatik çekimler gibi nedenlerle doku kaybı olabiliyor. Damak eridikçe üst çene içe, alt çene dışa doğru erir. İmplantlar yapılırken kemiğin olduğu yere yani implant doğal dişin olduğu yerden daha içeride olacak şekilde yapılır. Bu gibi durumlarda sabit bir köprü yapıldığında estetik başarı şansı azalır. Bunun yerine hareketli bir protez daha uygundur. Ancak hasta haklı olarak hareketli protez istemeyebilir. Bu durumda hibrit protezlere başvurulur. İmplantlar arkaya sabit köprü şeklinde yerleştirilir, önünde çubuk bulunur ve çubuk üzerine hareketli protez kısmı yapılır. Böylece sabit implant, hastanın yemek yerken ve günlük yaşamında olduğu kadar işlev görür. Ön tarafı hareketli protez olduğu için dudağı destekleyebilecek formda yapılabilmektedir. Tek dezavantajı, gece yatarken ön taraflarını çıkarma ihtiyacı.” açıklama yaptı

Sabit köprü doğal diş gibi çiğneyebilir

“İmplant teknolojisi gelişmeden önce insanlar, imkanları, sağlıkları ve maddi durumları ne olursa olsun hareketli protez kullanmaya mecburdu.” diyen Bellaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“İmplant sonrası herkes için sabit bir köprü imkanı mümkün hale geldi. Bir köprü inşa etmek için iki abutment gereklidir. Bu mümkün değilse hareketli protez uygulanır. Ancak günümüzde diş olmayan yerlere implant yerleştirilerek her durumda sabit köprü yapılabilmektedir. Sabit bir köprü implant ile yapılırsa doğal diş gibi çiğnenebilir. Ancak hareketli protez doğal dişin dörtte birine kadar çiğneyebilir. İmplant üstü protezlerle kişi, genç yaştaki diş kalitesinin konforunu ölünceye kadar yaşama şansına sahip oluyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu