İş

ABD ÜFE ve perakende satışlar, Arm’ın halka arz fiyatı: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Yatırımcılar bugün açıklanacak yeni ekonomik verileri beklerken Wall Street, tüketici fiyatlarındaki beklenenden hızlı artışın Fed’in gelecek politikalarını nasıl etkileyebileceğini değerlendiriyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün açıklayacağı kritik faiz kararı tartışılırken, İngiliz yarı iletken tasarımcısı Arm, merakla beklenen ilk halka arzını beklenen fiyatın üst sınırında fiyatlıyor.

1. Vadeli işlemler üretici fiyatları ve perakende satış verileri öncesinde yükselişte

ABD hisse senedi vadeli kontratları, yatırımcıların yeni bilgileri beklemesi ve beklenenden yüksek enflasyonun Fed’in para politikası üzerindeki etkilerini tartması nedeniyle yükseldi.

Dow%0,2, S&P 500%0,3 ve Nasdaq 100Yüzde 0,4 değer kazandı.

Wall Street’teki başlıca endeksler, yatırımcıların Ağustos ayındaki tüketici fiyat endeksi (TÜFE) okumasının ardından Fed politika yapıcılarının bu yıl faiz oranlarını tekrar artırıp artırmayacağını ölçmeye çalışmasıyla önceki oturumda karışık bir seyir izledi. Dünyanın en büyük ekonomisinde yakından takip edilen enflasyon, petrol fiyatlarındaki artışın da etkisiyle son 14 ayın en yüksek seviyesinde bulunuyor. yüksekseviyeye ulaşırken, temel fiyat artışındaki yıllık artış neredeyse son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Investing.com Fed Oranı İzleme Aracı Alınan bilgilere göre ABD merkez bankasının bu ay sonundaki toplantısında borçlanma maliyetlerini %5,25 ile %5,50 aralığında tutması bekleniyor. Ancak kalıcı enflasyonist baskıların ortaya çıktığına dair işaretler göz önüne alındığında piyasalar, Fed yetkililerinin Kasım veya Aralık ayında faiz oranlarını artırma ihtimaline üçte birden fazla şans veriyor.

2. Bir enflasyon verisi daha geliyor

Bugün ABD üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve Ağustos ayı perakende satış rakamları açıklandığında Fed’in dikkate alması gereken başka bir veri seti daha olacak.

İşletmelerin mal ve hizmetleri karşılığında aldıkları fiyatları aylık olarak ölçmeyi amaçlamaktadır. ÜFEtüketici fiyatlarındaki sıçramayı yansıtacak şekilde %0,3’ten %0,4’e hızlandığı düşünülüyor. YıllıkTemel bazda artış oranının %0,8’den %1,2’ye çıkması bekleniyor.

Tüketicilerin Fed’in benzeri görülmemiş faiz artırım kampanyasının baskısını hissetmeye başladığının olası bir işareti perakende satışlarTemmuz’daki %0,7’den geçen ay %0,2’ye yavaşlamış olabilir.

Öte yandan haftalık işsizlik maaşına başvuran Amerikalıların sayısının 9 bin artarak 225 bine ulaştığı iddia ediliyor. İşsizlik başvuruları2 Eylül’de sona eren haftada Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine ulaşarak ABD işgücü piyasasında devam eden bir daralmaya işaret etti.

İşgücü talebinin kontrol altına alınması ve buna bağlı olarak ücret artışları, uzun süredir Fed’in enflasyonu kontrol etme çabalarının temel desteklerinden biri olmuştur.

3. ECB’nin bıçak sırtı faiz oranı kararı

Avrupa Merkez BankasıHükümet perşembe günü faiz oranlarını rekor seviyeye mi yükselteceğine yoksa zaten yüksek seviyelerde sabit mi tutacağına karar verecek.

Her ne kadar ECB faiz oranlarını art arda dokuz kez artırmış olsa da, ilk veriler 20 ülkeden oluşan Avro Bölgesi’ndeki enflasyonun bankanın %2’lik hedefinin iki katından fazla olduğunu gösteriyor.

Ancak ECB’nin nakit sıkılaştırması, dünya merkez bankalarının benzer politika hamleleri ve Çin’deki zayıflık ile birleşince Euro Bölgesi ekonomisinin geneline darbe vurmaya başladı. İmalat sektörü zarar görürken, kredilerdeki düşüşler ve hizmetler sektöründeki düşüşe ilişkin ilk işaretler, bölgenin resesyona girebileceği endişelerini artırıyor.

ECB yetkililerinin faiz kararına nasıl yaklaşacağı yoğun tartışmalara neden oldu.

Reuters’in Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek yıl için enflasyon tahminini %3’ün üzerine çıkaracağını bildirmesinin ardından yeni bir faiz artırımı ihtimali güçlense de, ekonomik kaygılar pek çok gözlemcinin politika yapıcıların bu ay faiz artırımını atlayabileceği tahmininde bulunmasına yol açtı.

4. Arm’ın üst düzey halka arz fiyatı

İngiliz çip tasarımcısı Arm, ilk halka arzını 51 $ olarak fiyatlandırdıktan sonra bugün New York’ta işlem görmeye başlayacak, belirtilen aralığın en üst noktasına ulaşacak ve 54,5 milyar $’lık tamamen seyreltilmiş bir değerlemeye ulaşacak.

Elektrikli kamyon üreticisi Rivian ( RIVN ) 2021 yılında yaklaşık 12 milyar dolarlık halka arzından bu yana en büyük halka arz olan bu süreç, yoğun taleple desteklendi. Elma ( AAPL), Nvidia’nın ( NVDA) ve Google’ın ana şirketi Alphabet ( GoogleArm’ın en büyük müşterilerinden birçoğu (dahil) çekirdek yatırımcı olmak için şimdiden kaydoldu.

Halka arzın bedeli Arm’ın sahibi SoftBank tarafından ödenecek ( 9984 ), halihazırda sahip olmadığı şirketin %25 hissesini satın almak için geçen ay harcadığı 64 milyar dolardan daha düşük. Ancak bu yine de SoftBank’ın Arm’ı Nvidia’ya 40 milyar dolarlık satışından daha fazla. Bu satış, düzenleyici itirazların ardından 2022’de iptal edildi.

Arm’ın halka arzı, ekonomik belirsizlik ve yüksek faiz oranları nedeniyle nispeten sakin olan halka arz piyasası için muhtemelen bir öncü olacak.

5. Petrol fiyatları 10 ayın zirvesinde kalmayı sürdürüyor

Yatırımcıların 2023 yılının geri kalanında arzda daralma yaşanacağı yönündeki iddiaları dikkate almaları ve ABD ham petrolüPetrol fiyatları, stoklardaki artışa rağmen talep görünümünün güçlü olacağı beklentisiyle yükseldi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dün yayınladığı aylık raporunda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile birlikte petrol piyasalarının bu yıl daha da sıkılaşmasını bekleyerek bu yıl ve gelecek yıl için talep büyümesi varsayımlarına büyük ölçüde bağlı kaldı.

Her iki petrol göstergesi de Suudi Arabistan ve Rusya’nın son zamanlarda petrol üretim kesintilerini uzatmasının etkisiyle önceki seansta 10 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Piyasalar ayrıca geçen hafta ABD ham petrol stoklarındaki 4 milyon varillik artışı da büyük ölçüde görmezden geldi. Analistler yaklaşık 2 milyon varillik bir düşüş bekliyorlardı.

ABD ham petrolü yüzde 0,5 artışla 88,97 dolardan işlem gördü Brent%0,5 artışla 92,38 dolara yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu